preskoči na sadržaj

Obrtna tehnička škola Split

 > Projekti  > ERASMUS+  > ERASMUS+2014
 

ERASMUS+ 2014 -završno predstavljanje projekta 21.5.2015.

                                          

U četvrtak, 21. svibnja 2015. u 13 sati u konferencijskoj dvorani Obrtne tehničke škole organizirano je završno predstavljanje projekta mobilnosti Erasmus+ 2014. „Znanje je bogatstvo!“.

Na predstavljanju projekta okupili su se svi učenici-sudionici mobilnosti i njihovi roditelji, te nastavnici i djelatnici Obrtne tehničke škole koji su uključeni u organizaciju i provedbu projekta, kao i Ivica Čović iz turističke agencije Vip travel, koja je organizirala smještaj i putovanje učenika.

Ravnatelj Renato Žuvela pozdravio je nazočne i govorio o važnosti projekata mobilnosti za učenike škole. Zatim je nastavnica Gordana Matković, koja je bila u pratnji učenika u Irskoj, prikazala prezentaciju o tijeku mobilnosti.

Voditeljica projekta Sanja Novak zahvalila se roditeljima na dobroj suradnji, te pohvalila sve sudionike projekta: i učenike i nastavnike.

Ravnatelj je uručio potvrdnice učenicima, te zahvalnice svim djelatnicima uključenim u projekt i Ivici Čoviću iz agencije Vip travel.

Neformalno druženje nastavljeno je uz prigodnu zakusku.

 

Projekt počiva na partnerstvu između Obrtne tehničke škole Split i tvrtke Your International Training iz Corka u Irskoj.

Specifični ciljevi projekta su uklopljeni u europske obrazovne prioritete i strategije strukovnog obrazovanja, te određeni u odnosu na potrebe sudionika. To su:  upoznavanje s novom opremom i tehnologijama u struci, upoznavanje s drugačijom organizacijom rada, kroz obavljanje stručne prakse u tvrtkama/radionicama, upoznavanje s kulturnim i povijesnim nasljeđem Irske, unaprjeđenje socijalnih i komunikacijskih vještina, poticanje razvoja i usavršavanje transverzalnih vještina: kritičkog promišljanja, preuzimanja inicijative, rješavanja problema i sudjelovanja u timskom radu, te popularizacija obrtničkih zanimanja.

U mobilnosti je sudjelovalo 15 učenika završnog razreda u školskoj godini 2014./2015.,:

automehaničari :                     autolimari:                   autoelektričari:

-Luka Gavrić                          -Ivan Milardović             -Roko Prnjak

-Marino Cvetko                      -Nikola Burazin              -Toni Ćapeta

-Anđelo Kaćunko                    -Mateo Čota                  -Marin Jurenić

 

elektroničari-mehaničari:               stolari:

-Duje Delić                                      -Luka Topić

-Marino Radošević                            -Ante Bojić

-Josip Roščić                                   -Toni Silov

 

 i 2 nastavnice-pratiteljice koje predaju stručne predmete učenicima koji se školuju za navedena zanimanja: Gordana Matković  i Gordana Zvjerković .

Mobilnost je trajala ukupno 14 dana: od 10. travnja 2015. do 24. travnja 2015. Svi učenici su prethodno prošli potrebnu kulturološku, jezičnu, pedagošku i informatičku pripremu za mobilnost u sklopu koje su u školi imati dodatne sate engleskog jezika, povijesti, povijesti umjetnosti, zemljopisa i računalstva, dok je u pedagošku pripremu bila uključena školska psihologinja. U provedbu projekta mobilnosti je uključen školski projektni tim (ravnatelj škole Renato Žuvela, voditelj praktične nastave Milivoj Kalebić  i voditeljica-koordinatorica projekta Sanja Novak,) nastavnici-pratitelji koji su sudjelovali u prethodnim projektima mobilnosti, nastavnica engleskog jezika, nastavnica povijesti, nastavnica likovne umjetnosti, nastavnica zemljopisa i nastavnik računalstva.

Tijekom mobilnosti učenici su obavljali stručnu praksu u specijaliziranim tvrtkama/radionicama u Corku.  Bili su stalno nadzirani i praćeni od strane nastavnika-pratitelja i mentora-stručnjaka iz radionice. Nastavnice-pratiteljice, koji su ujedno i mentorice učenicima i prate njihov napredak u obrtničkim radionicama u kojima obavljaju praktičnu nastavu, imale su priliku posjetiti irske kompanije i upoznati se s njihovom strukturom i organizacijom. U slobodno vrijeme učenici su posjetili Dublin, Cobh i  Kinsale. Po završetku mobilnosti učenici su dobili potvrdu-certifikat o sudjelovanju u projektu od škole i partnerske ustanove, kao i Europass Mobility Document u kojem su uneseni podaci o stečenim kompetencijama.

Sudjelovanje u projektu mobilnosti potaknuo je razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija sudionika mobilnosti. Napredovanje na profesionalnom planu, zajedno s boljitkom na osobnom planu, doprinosi boljoj zapošljivosti i profesionalnoj konkurentnosti na tržištu rada. Sudjelovanjem u mobilnosti nastavnici-pratitelji povećali su svoja stručna iskustva i kompetencije, kao i unaprijedili jezične i komunikacijske vještine. Sudjelovanje u projektu ima pozitivan učinak i stvara kvalitetno iskustvo za sve nastavnike koji sudjeluju u projektu (školski projektni tim, nastavnike koji sudjeluju u pripremi sudionika), kao i za školu u cjelini.

Nakon povratka s mobilnosti napravljena je evaluacija projekta, te se započelo diseminacijom rezultata na nivou ustanove i na lokalnoj/regionalnoj/nacionalnoj/internacionalnoj razini.

Odluka o finaciranju projekta:

 
 > Projekti  > ERASMUS+  > ERASMUS+2014
CMS za škole logo
Obrtna tehnička škola Split / Plančićeva 1, HR-21000 Split / ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr / ured@obrtna-tehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju