preskoči na sadržaj

Obrtna tehnička škola Split

 > Naukovnje

PRAVILNIK O POSTUPKU I NAČINU POLAGANJA NAUČNIČKOG ISPITA

Autor: Ivan Špar, 12. 5. 2021. 09:06

Nakon završenog srednjoškolskog trogodišnjeg strukovnog obrazovanja naučnici polažu NAUČNIČKI ISPIT (do sada se zvao POMOĆNIČKI ISPIT). 

Na službenim stranicama Narodnih novina možete pristupiti Pravilniku

Informacije o rokovima za polaganje naučničkog ispita u Obrtnoj tehničkoj školi bit će, kao i do sada, objavljene na stranicama Škole. 

[više]

NAUKOVANJE - PROMJENA RADIONICE

Autor: Ivan Špar, 28. 10. 2020. 12:44

Ukoliko je došlo do opravdanih razloga za promjenu radionice (tvrtke ili obrta) za naukovanje, učenik je dužan prvo pronaći novu radionicu, a zatim kupiti u Narodnim novinama 4 obrasca RASKIDA UGOVORA O NAUKOVANJU (popunjavaju roditelji stara tvtrka tj. obrt) i 4 obrasca UGOVORA O NAUKOVANJU (ispunjavaju roditelji i nova tvrtka tj. obrt).

Četiri primjerka raskida i četiri primjerka ugovora (kada ih ispuni tvrtka/obrt i potpiše roditelj/skrbnik) učenik predaje mentoru u školu.

Potpisane ugovore (po dva primjerka ugovora i raskida) mentor vraća učeniku (jedan za roditelja, a jedan za tvrtku tj. obrt). Od dva preostala primjerka raskida i novog ugovora, jedan ostaje u školi, a drugi Škola šalje Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoje RH.

Opravdani razlozi za raskid ugovora su: promjena mjesta prebivališta, odlazak majstora u mirovinu, zatvaranje tvrtke tj. obrta...

Uvid u slobodna mjesta za naukovanje može se ostvariti na stranici:

https://enaukovanje.gov.hr/slobodnaMjesta/home.htm

Ukoliko učenik ne pronađe novu tvvrtku ili obrt za obavljanje naukovanje, dužan je obratiti se mentoru za pomoć.

 

[više]

UGOVORI O NAUKOVANJU

Autor: Ivan Špar, 1. 9. 2020. 10:34

Svi učenici koji se obrazuju u JMO zanimanjima (automehaničar, autolimar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, stolar, autoelektričar, elektroinstalater, elektromehaničar), za cijelo vrijeme trajanja školovanja moraju imati aktivan ugovor o naukovanju

Ugovori se potpisuju (u četiri primjerka) između učenika (roditelja), poslodavca i Škole, a vode se u evidenciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kroz aplikaciju e-naukovanje.

Obrasce UGOVORA O NAUKOVANJU (prazne ugovore) možete kupiti u knjižari Narodne novine.

Bez obzira na broj sati praktične nastave koje učenik provodi kod poslodavca (obrt/tvrtka), ugovor mora biti aktivan od upisa u 1. razred do obrane završnog rada, u protivnom, učeniku se može uskratiti pravo na stipendiju i pravo na polaganje pomočnićkog ispita. 

Uvid u slobodna mjesta za naukovanje može se ostvariti na stranici:

https://enaukovanje.gov.hr/slobodnaMjesta/home.htm

Ukoliko poslodavac nije na popisu, ili su sva mjesta zauzeta, potrebno je odabrati drugog poslodavca. 

Ukoliko učenik ne pronađe poslodavca kod kojeg će naukovati, treba se hitno obratiti mentoru  kako bi mu/joj pomogao.

[više]

 


 
 > Naukovnje
CMS za škole logo
Obrtna tehnička škola Split / Plančićeva 1, HR-21000 Split / ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr / ured@obrtna-tehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju