preskoči na sadržaj

Obrtna tehnička škola Split

 > Projekti  > ERASMUS+  > ERASMUS+2015
 

ERASMUS+2015:KA1-broj projekta: 2015-1-HR01-KA102-012946

„LEARNING THROUGH ACTIVITY IS FUN!“

Odobrena su sredstva za novi projekt mobilnosti 30 učenika i dva nastavnika-pratitelja.

Projekt počiva na partnerstvu između Obrtne tehničke škole Split i tvrtke euroMind, te strukovne škole SAFA iz Seville u Španjolskoj i strukovne škole RBZ iz Kiela u Njemačkoj. Obrtna tehnička škola je do sada pet puta sudjelovala u projektima mobilnosti -četiri projekta Leonardo da Vinci mobilnosti: tri puta u partnerstvu sa strukovnom školom iz Meauxa u Francuskoj, te jednom s tvrtkom Vitalis iz Njemačke i u jednom Erasmu+ 2014. KA1 projektu u partnerstvu s tvrtkom Your International Training iz Corka u Irskoj. Iskustvo u projektima mobilnosti iskoristili smo za pripremu prijave novog projekta mobilnosti.

Specifični ciljevi projekta su uklopljeni u europske obrazovne prioritete i strategije strukovnog obrazovanja, te određeni u odnosu na potrebe sudionika. To su:  upoznavanje s novom opremom i tehnologijama u struci, upoznavanje s drugačijom organizacijom rada, kroz obavljanje stručne prakse u tvrtkama/radionicama, upoznavanje s kulturnim i povijesnim nasljeđem zemlje-domaćina, unaprjeđenje socijalnih i komunikacijskih vještina, poticanje razvoja i usavršavanje transverzalnih vještina: kritičkog promišljanja, preuzimanja inicijative, rješavanja problema i sudjelovanja u timskom radu, te popularizacija obrtničkih zanimanja.

U mobilnosti u Njemačku  sudjeluje 15 učenika elektro struke (autoelektričar, elektroničar-mehaničar, elektromehaničar i elektroinstalater).  Selekcionirat će se i nastavnik-pratitelj koji predaje stručne predmete učenicima koji se školuju za navedena zanimanja. Mobilnost će trajati ukupno 14 dana: od 8.11. 2015. do 21.11.2015. 

U mobilnosti u Španjolsku  sudjeluje 15 učenika strojarske struke (instalateri grijanja i klimatizacije i vodoinstalateri).  Selekcionirat će se i  nastavnik-pratitelj koji predaje stručne predmete učenicima koji se školuju za navedena zanimanja. Mobilnost će trajati ukupno 14 dana: od 6.3.2016. do 19.3.2016.

Svi učenici će prethodno proći potrebnu kulturološku, jezičnu, pedagošku i informatičku pripremu za mobilnost u sklopu koje će u školi imati dodatne sate engleskog jezika, povijesti, povijesti umjetnosti, zemljopisa i računalstva, dok će u pedagošku pripremu biti uključena školska psihologinja. U provedbu projekta mobilnosti bit će uključen školski projektni tim (ravnatelj škole, voditelj praktične nastave i voditeljica-koordinatorica projekta) nastavnici-pratitelji koji su sudjelovali u prethodnim projektima mobilnosti, nastavnica engleskog jezika, nastavnica povijesti, nastavnica likovne umjetnosti, nastavnica zemljopisa i nastavnik računalstva.

Tijekom mobilnosti učenici će obavljati stručnu praksu u specijaliziranim tvrtkama/školskim radionicama.  Bit će stalno nadzirani i praćeni od strane nastavnika-pratitelja i mentora-stručnjaka iz radionice. Nastavnici-pratitelji, koji su ujedno i mentori učenicima i prate njihov napredak u  radionicama u kojima obavljaju praktičnu nastavu, imat će priliku posjetiti različite kompanije i upoznati se s njihovom strukturom i organizacijom. Po završetku mobilnosti učenici će dobiti potvrdu-certifikat o sudjelovanju u projektu od škole i partnerske ustanove, kao i Europass Mobility Document u kojem će biti podaci o stečenim kompetencijama.

Sudjelovanje u projektu mobilnosti potaknut će razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija sudionika mobilnosti. Napredovanje na profesionalnom planu, zajedno s boljitkom na osobnom planu, doprinosi boljoj zapošljivosti i profesionalnoj konkurentnosti na tržištu rada. Sudjelovanjem u mobilnosti nastavnici-pratitelji povećat će svoja stručna iskustva i kompetencije, kao i unaprijediti jezične i komunikacijske vještine. Predviđa se da će sudjelovanje u projektu imati pozitivan učinak i stvoriti kvalitetno iskustvo za sve nastavnike koji sudjeluju u projektu (školski projektni tim, nastavnici koji sudjeluju u pripremi sudionika).

Nakon završetka mobilnosti obavit će se evaluacija projekta, diseminacija rezultata na nivou ustanove i na lokalnoj/regionalnoj/nacionalnoj/internacionalnoj razini, te ispuniti završna izvješća.

Promotivna brošura:

Priloženi dokumenti:
erasmus-plus-leaflet hr.pdf

 
 > Projekti  > ERASMUS+  > ERASMUS+2015
CMS za škole logo
Obrtna tehnička škola Split / Plančićeva 1, HR-21000 Split / ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr / ured@obrtna-tehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju