preskoči na sadržaj

Obrtna tehnička škola Split

 > Naslovnica

Dan hrvatske glagoljice

Autor: Robert Kekez, Maja Krišto, 11. 3. 2021.

Dana 22.2. obilježavamo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor prije godinu dana proglasio službenim.

Hrvatska glagoljica je povijesno hrvatsko pismo, nezaobilazni simbol nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznati i jedinstveni u Europi i svijetu.

Povod obilježavanja 2. Dana glagoljice u Republici Hrvatskoj, a u sklopu „Mjeseca hrvatskog jezika“ koji traje od 22. veljače do 17. ožujka, učenici prvog H, F i G razreda te učenici trećeg G razreda su s nastavnicom Majom Krišto izradili nekoliko zanimljivih križaljki čije su odgovore učenici napisali glagoljičnim pismom.

Naravno, sve križaljke imaju temu iz hrvatskog jezika i književnosti te su u tom smislu koncipirana i pitanja za njih.

Zanimljivo je da se ispod križaljki nalaze i bar kodovi kako bi svi zainteresirani mogli odigrati križaljku na latiničnom pismu i provjeriti točnost odgovora.

Na jedan način se spojilo arhaično i suvremeno pismo, Hrvatska glagoljica kojom smo se služili prije gotovo tisućljeća i latinica, kojom se služimo danas.

Cilj ove aktivnosti je skrenuti pozornost učenicima i svim govornicima hrvatskog jezika kako je važno promicanje vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma, kako bismo time očuvali baštinu te osjetili pripadnost kroz vlastiti identitet i kako ne bismo zaboravili svoje pisane korijene.

                                                                                     Maja Krišto

 
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Obrtna tehnička škola Split / Plančićeva 1, HR-21000 Split / ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr / ured@obrtna-tehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju