preskoči na sadržaj

Obrtna tehnička škola Split

 > Naslovnica

Parun – pjesnikinja nepokolebljiva duha (100 godina od rođenja 1922.-2022.)

Autor: Marijana PETRIĆ MARŠIĆ, 13. 4. 2022.

Povodom 100 godišnjice od rođenja hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, nastavnice Maja Krišto i Elvira Eterović su s učenicima, 4. H i 2. E razreda, organizirale i koordinirale manifestaciju pjesnikinji Vesni Parun u čast.

Vesna Parun je zapamćena kao žena nepokolebljiva duha, živjela je po svome, slobodno i nekonvencionalno. Bila je prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti i za književnost. Za hrabru književnost, toplu književnost, koja je otpjevala najdublje i najskrivenije patnje njezina srca.

Sama je svoju tešku životnu priču slikovito opisala:

Žena pjesnik, ali ne i žena muškobanja, žena nerodilja, ali ne i žena nemajka. Ljubavnica, ali ne i preljubnica. Žena otpor i žena prijekor…

Unatoč teškim prilikama u kojima je provela veći dio života, Vesna Parun bila je jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja i književnica uopće.

Za svoj izniman književni opus, Parun je višestruko nagrađivana. Dobitnica je godišnje nagrade Vladimir Nazor 1959. godine, a 1982. za životno djelo. Među ostalim značajnim nagradama su: 2003. godine Nagrada Tin Ujević za zbirku soneta Suze putuju, Nagrada Grigor Vitez 1968. godine za dječji roman Mačak Džingiskan i Miki Trasi, 1970. godine Diploma za poeziju u Parizu. 

Motiv izložbe je žena- prepoznati ženu umjetnicu u hrvatskoj književnosti kroz učeničke radove.

Cilj i ideja manifestacije, koja je otvorena za javnost do 14. travnja 2022., je da se svi učenici i nastavnici prisjete, i upoznaju, s pjesnikinjinim opusom kroz 16 plakata na kojima su slike pjesnikinje i bitni podatci iz njenoga 88. godišnjega života.

Motiv izložbe je prepoznati ženu umjetnicu u hrvatskoj književnosti.

Autor teksta: Maja Krišto 
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Obrtna tehnička škola Split / Plančićeva 1, HR-21000 Split / ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr / ured@obrtna-tehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju