preskoči na sadržaj

Obrtna tehnička škola Split

 > Naslovnica

Dan glagoljice i glagoljaštva u Republici Hrvatskoj

Autor: Marijana PETRIĆ MARŠIĆ, 14. 2. 2022.

Povodom 4. obilježavanja Dana glagoljice i glagoljaštva u Republici Hrvatskoj u okviru programa Čuvari baštine Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, nastavnice Maja Krišto i Katarina Bonačić su s učenicima 4. H razreda, drvodjeljski tehničar dizajner, napravili izložbu otvorenu za javnost koja prikazuje 3 sunčeva sata s glagoljičnim brojevima rađenim u različitim likovnim tehnikama, oblicima i dimenzijama.

Učenici su naslikali Kafkinog Kukca koji simbolizira dehumanizaciju čovjeka te su na taj način progovorili o vremenu pandemije koja nam je nametnula nadrealnu stvarnost, dok  su na drugoj slici ugljenim bojama su prikazali naslovnicu Camusovog romana Stranac kako bi ovom pandemijskom razdoblju u kojem živimo, istaknuli otuđenost čovjeka našeg vremena i na taj način spojili književnost, pismo, i likovnu umjetnost.

Svi naslovi i natpisi su pisani glagoljicom, a simboličan naziv  teme “Vrijeme je!”  bi bila svojevrsna poruka da je vrijeme okrenuti se jedni drugima te prihvatiti ljepotu života bez obzira na okolnosti, o čemu je bilo govora i na predavanjima.

Hrvatska glagoljica je povijesno hrvatsko pismo, nezaobilazni simbol nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznati i jedinstveni u Europi, stoga je ovim putem njegujemo kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Učenici su ovim putem razvijali vještine vrednovanja, samovrednovanja te vještine (samo)prezentacije. Kroz ovaj projekt se ostvarila suradnja s učenika sa svojim vršnjacima te su se kroz provedbu zadatka razvijale suradničke i komunikacijske vještine.

Cilj ove aktivnosti je skrenuti pozornost učenicima i svim govornicima hrvatskog jezika kako je važno promicanje vrijednosti i ljepota hrvatskoga glagoljičnoga pisma, kako bismo time očuvali baštinu te osjetili pripadnost kroz vlastiti identitet i kako ne bismo zaboravili svoje pisane korijene.

Cilj je bio spojiti pisanu riječ na glagoljici (nastavu hrvatskog jezika), uz korelaciju likovne umjetnosti, kako bi se prikazala dimenzija međupredmetnog doticaja tema i suradnje s kolegama.

 Izložba je otvorena za javnost od 10.2. do 18.2.2022.
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Obrtna tehnička škola Split / Plančićeva 1, HR-21000 Split / ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr / ured@obrtna-tehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju